Mezi tradiční polská jídla patří polévka z červené řepy – boršč (barszcz) v mnoha různých variacích od čistého osoleného vývaru po hutnou polévku s masem, bramborem a smetanou. Bývá ovšem výběr mezi polévkami všech druhů.
Druhým pilířem jídelních lístků bývají pirohy (pierogi), těstovinové taštičky s různou náplní. A potom tradiční bigos, směs masa a zelí, jehož tajemství spočívá v dlouhé přípravě.
Na ulici vás před smrtí hladem zachrání zapiekanki, zapečené bagety s náplní.
Je ale potřeba říci, že fixovat se na jakoukoli kuchyni není v Krakově vůbec nutné, nabídka v restauracích vysoce převyšuje český průměr a není tu draho. Hladem neumřete, restaurací je tu opravdu spousta.
Udivující je pestrost nabídky, jsou tu zastoupeny desítky národních kuchyní: samozřejmě ta typická polská, vietnamská, ukrajinská, gruzínská, shisha bar, vegetariánské restaurace, suši, hummus všeho druhu a – ano, i ten mekáč tady je, jenže je tu jednou restaurací z tisíce, neplevelí ulice agresivními červenými reklamami a vůbec tady vlastně nestojí za řeč.
V Kaziměři je řada drahých košer židovských restaurací, zejména na ulici Szeroka a Miodowa. Ulice Józefa je zase taková krakovská Stodolní, tam vyražte na večer.
V ulici Józefa
V pijalniach wodky mívají otevřeno celou noc a nesmí vás zaskočit, když vám k točenému pivu přinesou brčko. Veganské burgery prodávají v Nova Krova na náměstí Wolnica. Na Hlavním náměstí je třípatrová Pijalnia czekolady a omdlíte, až uvidíte, co tam servírují. Přímo v Sukiennici je restaurace s živou hudbou a pianista byl tak super, že stál venku u reproduktoru dav.
Jedna věc jsou jídelní lístky, ale neodolatelná je i atmosféra všech podniků. Každý je jiný – někde uhranou gotické klenuté sklepy, jinde dřevěné patrové vestavby, útulné dvorky a zahrádky, někde se cítíte jak v babiččině pokojíčku v lenošce s knihou a lampou.
<Krakovské kavárny
Přidávám aktuálně (2017) výběr několika podniků, které mají na kulinářských serverech pětihvězdičková hodnocení:
po – ne: 12,00 – 21,00
Specialitou podniku je obdoba pražské zmrzliny v trdelníku. Obrovská porce ve výborném skořicovém kornoutu.
po – ne: 09,00 – 21,00
Ve vysloveně alternativním vesmíru se ocitnete na zahradě téhle kavárny. Kvůli zahradnímu posezení stojí za to sem zajít, nejlépe na brunch, otevřeno je od devíti.
ne – st: 12,00 – 22,00; čt – so: 12,00 – 23,00
Plyšové pohovky, kožená křesla, útulno, čisto a speciality na jídelním lístku – pohanka se slaninou a sušenými švestkami, kroupy s kuřecím kari a olivami a řada dalších vegetariánských i masitých dobrot.
po – ne: 12,00 – 23,00
Skvělá atmosféra historického sklepení, ale především jídelní lístek, na kterém nechybí bezlepková jídla.
po – út: 13,00 – 01,00; st – ne: 11,00 – 01,00
Komunita hráčů deskových her se schází v tomto podniku s vyloženě domácí atmosférou jen kousek stranou od centra. Výborná kuchyně, bohatě zásobený bar a specifický program – turnaje, herní novinky a stálá přítomnost stejně naladěných duší.
Kam dál? Na úvodní stránku • Praktické tipy • Památky • Jídlo a pití • Tipy na výlety • Jan Pavel II.